MNLA MNLA

Temperature 25°F. Humidity 42%. Northerly, 3m/h wind.

Staten Island Courthouse

Sector

Campuses

Service

Landscape Architecture

Client

DASNY

Location

Staten Island, NY

Status

Complete

Completion

2016

Site Area

3.9 acres

The new Staten Island Courthouse and 660-car parking structure are located on the site of the nineteenth-century New York Marine Hospital, an immigrant quarantine facility. In accordance with preservation standards, the new Memorial Green space that fronts the facility is built above the hospital cemetery to ensure that its interred remains are left undisturbed. The raised green created an opportunity for monumental stairs along the diagonal paths that lead to the building’s entry plaza. The hilltop location overlooking New York Harbor also includes a Percent for Art component, The Passage: A Moving Memorial, by Mary Miss Studios that comprises 16 “Art Columns” on the east side of the Memorial Green. 

The $220M, LEED Silver project includes native plantings, and the parking structure is clad with vertical planting screens featuring five vine species to soften the facade. Also contributing to the LEED rating is the capture of stormwater from the courthouse and Memorial Green.  The captured water irrigates the plantings and lawn on the elevated green. Low maintenance landscaping also covers approximately 50 percent of the roof, helps cool the building, absorbs rainfall, and provides an attractive view for people within the courthouse.

2016ef37.905 1400 xxx q85
1 / 21
image/svg+xml
image/svg+xml
2017ef23.0123 1400 xxx q85
2 / 21
image/svg+xml
image/svg+xml
2017ef23.0069 1400 xxx q85
3 / 21
image/svg+xml
image/svg+xml
2016ef37.907 1400 xxx q85
4 / 21
image/svg+xml
image/svg+xml
2016ef37.915 1400 xxx q85
5 / 21
image/svg+xml
image/svg+xml
2016ef37.931 1400 xxx q85
6 / 21
image/svg+xml
image/svg+xml
2016ef37.935 1400 xxx q85
7 / 21
image/svg+xml
image/svg+xml
2016ef37.939 1400 xxx q85
8 / 21
image/svg+xml
image/svg+xml
2016ef37.942 1400 xxx q85
9 / 21
image/svg+xml
image/svg+xml
2016ef37.923 1400 xxx q85
10 / 21
image/svg+xml
image/svg+xml
2017ef23.0228 1400 xxx q85
11 / 21
image/svg+xml
image/svg+xml
2017ef23.0314 1400 xxx q85
12 / 21
image/svg+xml
image/svg+xml
120615 102 1400 xxx q85
13 / 21
image/svg+xml
image/svg+xml
2017ef23.0461 1400 xxx q85
14 / 21
image/svg+xml
image/svg+xml
2017ef23.0614 1400 xxx q85
15 / 21
image/svg+xml
image/svg+xml
120615 004 1400 xxx q85
16 / 21
image/svg+xml
image/svg+xml
120615 254 1400 xxx q85
17 / 21
image/svg+xml
image/svg+xml
120615 303 1400 xxx q85
18 / 21
image/svg+xml
image/svg+xml
120615 117 1400 xxx q85
19 / 21
image/svg+xml
image/svg+xml
120615 169 1400 xxx q85
20 / 21
image/svg+xml
image/svg+xml
120615 149 1400 xxx q85
21 / 21
image/svg+xml
image/svg+xml

Visit

Awards

Press