MNLA MNLA

North-easterly, 10m/h wind. Humidity 91%. Temperature 40°F.

The New School University Center

Sector

Campuses

Service

Landscape Architecture

Client

The New School

Location

New York, NY

Status

Complete

Completion

2013

Site Area

12,977 SF

Architect

SOM

The New School's University Center, a 16-story building, was designed to house both a student center and a student residence. To distinguish the two volumes, MNLA designed a green roof at the library level of the student center from which the dormitory rises.

The verdant green wraparound roof functions as a visual respite to the library’s occupants without blocking views to the downtown skyline. The planting design was shaped by the building’s structural requirements, shallow soil profiles, and sun and shade patterns, as well as the necessity for window washing access. Planar undulations create topographic expressions that are equally visible from inside and out. The building was designed to be highly energy-efficient and has been certified LEED Gold.

140623 110 800 0x0x5609x3736 q85

Planar undulations create topographic expressions that are equally visible from inside and outside the building. 

140623 830 1400 xxx q85
1 / 12
image/svg+xml
image/svg+xml
140623 828 1400 xxx q85
2 / 12
image/svg+xml
image/svg+xml
140623 803 1400 xxx q85
3 / 12
image/svg+xml
image/svg+xml
140623 772 1400 xxx q85
4 / 12
image/svg+xml
image/svg+xml
140623 088 1400 xxx q85
5 / 12
image/svg+xml
image/svg+xml
140623 001 1400 xxx q85
6 / 12
image/svg+xml
image/svg+xml
140623 508 1400 xxx q85
7 / 12
image/svg+xml
image/svg+xml
140623 476 1400 xxx q85
8 / 12
image/svg+xml
image/svg+xml
140623 442 1400 xxx q85
9 / 12
image/svg+xml
image/svg+xml
140623 409 1400 xxx q85
10 / 12
image/svg+xml
image/svg+xml
140623 333 1400 xxx q85
11 / 12
image/svg+xml
image/svg+xml
140623 249 1400 xxx q85
12 / 12
image/svg+xml
image/svg+xml

Awards